Veelgestelde Vragen

Hoe weet ik of mijn stopwatch nauwkeurig is?

Zonder nauwkeurige meetapparatuur kun je hier helaas niet achterkomen. Wat wel een hoop zorgen uit handen kan nemen is het kopen van geijkte stopwatch. Op de verpakking dient een keurmerk te staan van een gerenommeerd testinstituut. Zo heb je zekerheid dat deze grondig onderzocht zijn.

Hoe weet ik of mijn model waterdicht is?

Ook dit is op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing af te lezen. Kijk goed of er een zogenaamde IP codering wordt vermeld. Deze komt in verschillende klassen, maar voor een ons is het van belang of er een IP-X6 of IP-X8 keurmerk op staat. IP-X6 staat voor spatwatericht terwijl een IP-X8 stopwatch geheel waterbestendig is.

Hoe onnauwkeurig zijn handmatige metingen?

Dit hangt af onder andere af van de reactiesnelheid van de gebruiker en de afstand tot het gemeten object of persoon. Er moet vanuit worden gegaan dat er een minimale reactietijd van 200 milliseconden nodig is. In extreme gevallen kan dit oplopen tot een halve seconde. In gevallen waar je zeer precies een tijd moet meten en kleine verschillen ontzettend belangrijk zijn, is het raadzaam om een automatische stopwatch aan te schaffen. Deze kunnen wel erg prijzig zijn.

Hoeveel kost een gemiddelde stopwatch?

Dit is een lastig te beantwoorden vraag, want wat is precies “gemiddeld”? Kortweg kan wel gesteld worden dat een stopwatch al voor enkele euro’s gekocht kan worden, maar dat ze in dat geval alleen over de meest basale functies beschikken. Hoe uitgebreider het apparaat, hoe duurder het wordt. Professionele modellen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Mijn stopwatch doet het niet. Wat moet ik doen?

We raden je aan om allereerst te kijken of de batterij nog wel vol is. Indien deze leeg is geraakt, die je deze te vervangen. Als het probleem hier niet mee opgelost worden, wordt het een beetje een moeilijk verhaal. Het kan zijn dat de stopwatch gevallen is en er intern iets stuk is geraakt. Ook kan deze nat zijn
geworden en kan er kortsluiting zijn opgetreden. Het is mogelijk om dit te repareren, maar het is niet goedkoop. Vaak is het voordeliger om gewoon een nieuwe stopwatch te kopen.